Aleksandra Jegdić na prijemu levo (CEV)
Aleksandra Jegdić na prijemu levo (CEV)

Aleksandra Jegdić: Prelepa godina puna iznenađenja, poziv za reprezentaciju mi je stigao pred svadbu

Vreme čitanja: 6min | sub. 17.09.22. | 09:13

„Pre četiri godine sam razmišljala da odustanem od odbojke. Mislila sam da to nije to. Nama liberima je nekako najteže, jer nas ima najmanje. Moramo da ostanemo dosledni i jaki u glavi, a potrebna je i sreća“, ispričala je odbojkašica Srbije u razgovoru za Mozzart Sport

Znala je Aleksandra Jegdić da će leto 2022. pamtiti zauvek. Zakazana svadba je već dovoljno činila ovu godinu posebnom. Međutim, desilo se nešto što je količinu njene sreće podiglo bar za još nekoliko lestvica.

Umesto još jednog uobičajenog jula i avgusta, na kakve je navikla već dugi niz godina – opuštenog odmora, a onda priprema za klupsku sezonu - uskočila je u opremu reprezentacije Srbije i tako postala samo još jedna u nizu koja je dokazala da se snovi stvarno ostvaruju, ako se vredno radi.

Izabrane vesti

Odbojkašica nemačkog Potsdama koja pokriva poziciju libera već mesec i po dana naporno trenira pred budnim okom Danijelea Santarelija i bori se za mesto među 14 odabranih koje će braniti tron na Svetskom prvenstvu.

Meni ta rečenica neverovatno zvuči. Veoma teško je izgovaram koliko mi se čini velikom. Ogromna mi je čast što sam ovde i što mogu da kažem – idemo da branimo svetsku titulu. Znam koliko je to teško, ali verujem u naš stručni štab i u ovu ekipu“, ispričala je Aleksandra Jegdić u razgovoru za Mozzart Sport.

Sa promenom stručnog štaba u reprezentaciji došlo je i do nekih promena u sastavu, pa je na adresu odbojkašice rođene 1994. godine stigao prvi poziv selektora u karijeri.

"Bila sam iznenađena... Cela ova godina mi je prelepa i puna iznenađenja. Poziv se desio pred moju svadbu. Mislim da i dalje nisam uspela da obradim utiske. Uzbuđena sam zbog svega što se dešava. Naravno, nositi dres reprezentacije je najveća čast, mogu da kažem - najlepši osećaj koji sam imala tokom karijere".

S obzirom na to da su ranije druge devojke dobijale šansu na ovoj poziciji, Aleksandra se nije mnogo nadala da će se ta situacija promeniti.

"Imala sam dobru sezonu u klubu. Žalimo što smo izgubili u petoj utakmici finala, ali svakako možemo da budemo prezadovoljni. Obezbedili smo Ligu šampiona, maksimalno smo odigrali finalu seriju. Bila sam presrećna i prezadovoljna, ali nekako nisam se nadala.... Zapravo, ceo život se bavim ovim, naravno da negde u podsvesti potajno mislim da će se desiti. Nekome dođe taj poziv, nekome ne. Ja nisam očekivala, pa sam bila još srećnija kada se to zvanično i dogodilo. Neverovatno, ali ovo je prvi put, nisam bila ranije ni na širim spiskovima".

Pre četiri godine reprezentacija Srbije je postala svetski šampion, a Jegdićeva se veoma dobro seća kako je ispratila najvažnije okršaje...

"Bila sam u Nemačkoj sa Martom Drpom. Baš mi je ona poslala kad je usledio ovaj poziv, video koje smo tada snimale. Mi smo sedele zajedno na kauču, pevale, slavile, bile smo presrećne... Ona mi je poslala video i rekla: Bože ne mogu da verujem, nismo mogle tad da sanjamo da će se ovo desiti. I ona je presrećna. Baš smo zajedno to gledale. Nikad ne bih ni pomislila da mogu da odem na sledeće SP".

Aleksandra je dovoljno iskusna, pa dobro zna šta znači rad sa trenerom kakav je Danijele Santareli.

"To je čovek koji je osvojio sa klubom sve što može da se osvoji. Radi u najjačoj ligi na svetu. Mnogo mi je drago što se ovde otvorila prilika da sarađujem sa njim, jer teško da bih to negde drugde u karijeri doživela. Trudim se da slušam i radim sve što traži od nas. Sigurna sam da ću posle ove saradnje sa njim, izaći kao bolji igrač, zato mi je veoma drago. Nisam mlad igrač, koji ima mnogo vremena, pa se trudim da što više upijem".

Trenutno Italijan ima na raspolaganju 15 igračica, od kojih će samo jedna otpasti kad bude poslednje skraćivanje spiska. Na poziciji libera uz Jegdićevu je i Teodora Pušić. Ove godine nema iskusne Silvije Popović, koja je odlučila da pauzira.

"Za selektora je to verovatno najteži posao. Sve devojke dođu maksimalno motivisane i sa najvećom željom da se dokažu, da uđu u najuži krug od 14 igračica. Svakome je to velika stvar. Konkurencija je ogromna, Srbija je zemlja odbojke koja ima mnogo odličnih igračica. Svaki trening je izazov, iznova moraš da se dokazuješ...".

(CEV)(CEV)

Veoma jake provere Srbije je imala na turniru u Napulju, gde je pobedila Poljsku, a izgubila od Turske i Italije.

"Lepo je bilo što smo iz Beograda otišle u Italiju, da malo promenimo ambijent na pripremama, a i da odigramo kvalitetan turnir. Sigurno da su takve utakmice prava priprema za Svetsko prvenstvo. Protivnici su jaki i mislim da samo takve ekipe mogu da nam daju pravu sliku o tome šta smo uradili u prethodnom periodu. Treba da budemo spremne za naporne mečeve koji nas čekaju na SP, a sigruno da nema bolje provere od obračuna sa Italijom, Turskom...".

Svetski šampionat startuje 23. septembra, a završava se 15. oktobra. Srbija će u grupi igrati sa Kanadom, Bugarskom, Nemačkom, Kazahstanom i Amerikom. O tim rivalima ipak, odbojkašice još ne razmišljaju previše.

"Mi smo i dalje fokusirani na našu igru, ide se korak po korak. Bitno je da mi budemo sigurni u ono što možemo i što je do nas, a kada dođe vreme okrenućemo se protivnicima".

Posle završenih akcija u dresu Srbije, Jegdićeva će se ponovo uputiti ka Nemačkoj, gde će započeti petu sezonu...

"Četiri godine sam tamo, veoma mi prija. Pronašla sam klub gde se osećam lepo, gde su me prihvatili kao svoju. Stvarno, sve super funkcioniše, trener se ne menja, svake godine igramo sve bolje, podiže se klub za jednu lestvicu. Da nam je pre četiri godine neko rekao da ćemo igrati grupnu fazu Lige šampiona, ne bismo verovali. Svake godine i ja napredujem, a i klub, zato ne želim da menjam sredinu. Osećam se lepo".

(CEV)(CEV)

Pre nego što je otišla preko granice, igrala je u Radničkom, Kolubari, Železničaru, pa ponovo na Crvenom krstu... Od 2015. do 2018. bila je član subotičkog Spartaka.

"Iskreno, imala sam težak put. Nisam imala sreću da igram dugo u nekom od dobrih klubova, menjala sam sredine. Taj Spartak u kome sam se zadržala tri godine pre odlaska u Nemačku, bio je ustvari prekretnica u mojoj glavi. Tad sam razmišljala da li nastaviti tim putem ili se okrenuti nečem drugom. Tu sam napredovala mnogo, imala dobre sezone, mislim da je Spartak doprineo da porastem kao igrač i da na kraju poslednje sezone budem najbolji libero Srbije na listi".

Upravo ta 2018. godina, kada se igralo prethodno SP, bila je prelomna za Aleksandrin dalji životni razvoj.

"Razmišljala sam da odustanem od odbojke. Mislila sam da to nije to. Nama liberima je nekako najteže, jer nas ima malo. Moramo da ostanemo dosledani i jaki u glavi, a treba imati i sreće. Jedno jutro je došao poziv novog kluba i vratio mi želju i veru u sve to. Stvarno sam ušla sa novom motivacijom i željom za dokazivanjem kao da ponovo počinjem da treniram odbojku. Drago mi je da sam istrajala".

Život mnogo puta donese neke neočekivane stvari... Ali, nagrada uvek stigne.

"Ja to mogu da garantujem. Nikad ne znaš šta te čeka i šta je isplanirano za tebe", zaključila je za kraj razgovora Aleksandra Jegdić.




tagovi

Aleksandra Jegdićženska odbojkaška reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u odbojciSvetsko prvenstvo u odbojci 2018.danijele santareliSvetsko prvenstvo za odbojkašice 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara